Råd inför köp av första systemkameran

Per Strömgren, 2013-09-20. Senaste ändringar: Text om spegelfra kameror tillagd. Listan uppdaterad.

Du har alltså bestämt dig för att köpa en digital systemkamera. Hur ska du välja? Nedanstående råd är generella och brukar ges som svar till dem som ställer en sådan fråga på ett fotoforum.

Ska du verkligen köpa en systemkamera?

Innan du köper en systemkamera bör du fråga dig själv varför du vill köpa en sådan. En systemkamera ställer större krav på fotografen (bilderna blir ofta sämre i början!) och de blir ganska dyra om man ska utnyttja det faktum att de är ett system, dvs består av en massa komponenter som passar ihop. Tänker du inte lära dig mer om fotografiteknik och inte tänker köpa något förutom det objektiv som ofta följer med en systemkamera, bör du överväga en kompaktkamera eller en så kallad ”långzoom”, dvs en kamera med ett fast objektiv som ofta har stort zoomomfång.

Med eller utan spegel?

Systemkameror för 35-mm hade (har) alltid spegel för att man i en sökare ska kunna se exakt vad som hamnar på filmen. En digital kamera kan ha spegel på samma sätt som den analoga kameran, men kan också visa bilden på en skärm på baksidan. Detta gör kameran billigare och kan göra den mer kompakt. Skärmen på baksidan kan också kombineras med en mycket liten skärm i en sökare på samma sätt som den optiska sökaren. Detta ger fördelar, där den viktigaste är att det gör kameran mindre. Att man exakt ser vad som hamnar på bilden är givetvis också viktigt, men det kan alla moderna spegelreflexkameror också.

Vilket märke?

Ok, du tänker köpa en systemkamera i alla fall. Vilket märke ska du köpa? Det finns två läger av tillverkare, de två stora och flera mindre. De två stora är Canon och Nikon. De mindre som brukar vara aktuella är Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung och Sony. Det finns några till, men dessa brukar inte vara aktuella för förstagångsköparen.

Det olika märkena har inte olika kvalitet på sina kameror: det finns helt enkelt inga dåliga systemkameror. Det som bör vägas in är snarare om du har kompisar som har ett visst märke, då har du en bra anledning att välja det märket, så att ni kan låna objektiv och annat av varann. Tyvärr finns det ett nästan religiöst krig mellan anhängare av olika märken. Lyssna inte på det kriget för att få köpråd.

Begagnad eller ny?

Kamerahus (dvs själva kameran utan objektiv) blir ganska fort omoderna i den meningen att det kommer nya modeller med nya finesser nästan varje år från de stora tillverkarna. Det gör inte det gamla kamerahuset dåligt på något vis: det var ju bra förra året. Kan du köpa en begagnad kamera av någon du kan träffa och titta på kameran, finns det ingen anledning att undvika begagnat. Objektiv blir inte omoderna lika fort, så där finns det god anledning att spara pengar på att köpa begagnat.

Vilken kamera?

Alla stora tillverkare har en nybörjarmodell. Att de är nybörjarkameror innebär inte att de är sämre på att ge bra bildresultat är sina dyrare syskon; det innebär normalt bara att de har färre knappar och är mindre. Det finns alltså normalt ingen anledning att köpa en dyr kamera för att få bra bilder; detta beror mycket mer på dig än på kameran.

I skrivande stund (sep 2013) finns följande ”nybörjar”-kameror från de olika tillverkarna (i bokstavsordning):

  • Canon 100D
  • Canon 1100D
  • Canon EOS M (*)
  • Nikon D3100/D3200
  • Nikon S1 (*)
  • Olympus E-PL3 (*)
  • Panasonic Lumix GF5 (*)
  • Pentax Q10 (*)
  • Samsung NX1000 (*)
  • Sony SLT A3000 (*)

*) Spegelfria

Dessa kameror kostar ca 4000:- - 5000:- inklusive ett standardobjektiv. Ett gott råd att köpa kameran med detta objektiv, även om det går att köpa utan. Standardobjektivet (oftast med brännvidd från 18mm till 55mm) är mycket prisvärt och det är dumt att kasta bort den kraftiga rabatt du får på det objektivet. Undvik gärna Canons 18-55 utan IS, dock, detta har inte lika bra optiska egenskaper som det med IS. De övriga tillverkarnas 18-55 (eller motsvarande) är förvånasvärt bra!

Att välja kamera är inte helt lätt. Som tidigare sagts, det finns inga dåliga kameror, så det kan inte fungera som urvalsprincip. Kamerorna har olika finesser, men inte heller det skiljer speciellt mycket. Finns det någon finess hos en viss kamera som du vill ha blir det ju lättare. Det viktigaste är hur det är att hålla kameran i handen. Du måste känna på kameran för att utröna om den passar dig. Det är egentligen allt.

Vilket objektiv?

Köp ett standardobjektiv, som ofta säljs billigt tillsammans med kamerahus. Använd det objektivet ett tag, tills du upptäcker vad du saknar. Då först finns det anledning att byta eller komplettera. Vet du redan vad du skulle vilja ha i stället, läser du troligen inte den här texten.

Senare kan du vilja komplettera med:

  • Telezoomobjektiv, för att komma närmare ditt motiv (kikarverkan)
  • Vidvinkelzoom, för att kunna ”få med” mycket inomhus
  • Makroobjektiv, för att kunna ta extrema närbilder
  • Ljusstarkt objektiv, för att kunna ta bilder utan blixt även när det är mörkt. Detta objektiv ger även bättre möjligheter till bilder med suddig bakrund (kort så kallat skärpedjup). Dessa objektiv brukar ha en maxbländare på 1.4 eller 1.8.
  • Ljusstarkare normalzoomobjektiv, som ersätter standardobjektivet men kan ta bra bilder då det är litet mörkare. Även detta kan då ge kortare skärpedjup. En lämplig maxbländare är 2.8.

Behöver man köpa tillbehör?

Normalt behöver man inte köpa några tillbehör förutom ett minneskort. Du bör också köpa eller låna en bok om fototeknik för att få fullt utbyte av kameran. Många rekommenderar också ett genomskinligt skydd för frontlinsen (t.ex. ett UV-filter), men det är inte nödvändigt.

Börja fotografera utan tillbehör. Du upptäcker säkert om du behöver något mer. Det som kan bli aktuellt är:

  • Stativ. Det ger många möjligheter att ta bilder när det ordentligt mörkt, t.ex. på natten eller inomhus utan blixt
  • En externa blixt. Alla kameror som nämnts har en inbyggd blixt, som ofta fungerar förvånansvärt bra, men de ger inte alltid tillräckligt med ljus och går inte att rikta i tak eller väggar. Externa blixtar har andra möjligheter, som fjärrutlösning.
  • Fjärrutlösare är ett trevligt tillbehör för att ta bilder när du själv är i bild, eller för att ta bilder utan att röra kameran.
  • Mellanringar gör att du billigt kan ta extrema närbilder. Se upp med de billigaste, de ger inte alltid ljusmätning.
  • Etc, etc.

Vad ska jag göra när jag köpt kameran?

Det första du ska göra när du köpt kameran är att läsa handboken. Sedan skall du ta en massa bilder på allt omkring dig och samtidigt och parallellt läsa handboken. Fotografera, läs mer i handboken, prova det du just läst, etc. Att inte göra det är som att slänga bort halva kameran. Det finns massor av finesser även i en nybörjarkamera som inte går att lista ut bara genom att prova. Läs handboken, alltså!

Sedan ska du experimentera ordentligt, så att du lär dig hur kameran fungerar. Gå ut och ta 100 bilder på närmaste brevlåda eller tålmodiga kompis. Du lär dig kvickt, bara du läst handboken. Pröva att ta bilder på långa slutartider, och med olika bländare. Ta bilder i mörker och rakt in i solen. Du kommer att upptäcka en massa saker, dels om kameran och dels om hur mycket märkliga detaljer, färger och former det finns där du bor. Det kostar nästan inget alls att ta tusen bilder extra.

Att gå med i en fotoklubb eller leta upp fotograferande kompisar är ett annat mycket bra tips.

Lycka till!

Per